снимка: БулфотоДори да има четвърта вълна на коронавируса - тя ще е

...
снимка: БулфотоДори да има четвърта вълна на коронавируса - тя ще е
Коментари Харесай

Шефът на Пирогов: Коронавирусът се видоизмени и подмлади и не са защитени малките деца

снимка: Булфото

Дори да има четвърта вълна на ковид - тя ще е доста по-лека, счита професорът.

" В Гърция и Сърбия има вечерен час и мерките в България са извънредно меки, разяснява още той.

В " Пирогов " има свободни места за пациенти с ковид. В болничното заведение тази заран има 390 настанени, 40 интубирани, 6 деца и 35 души в тежко и приблизително положение на кислородна терапия. Това съобщи пред бТВ проф. Асен Балтов, шеф на Спешния институт.

Тази година сме доста по-подготвени в битката с него, сподели обаче той и изясни, че 16 етажа са ангажирани с лекуването на пациенти и множеството от тях са имунизирани или преболедували. В тази връзка Балтов моли хората да се имунизират.

При 50% имунизация измежду личния състав в " Пирогов ", новите случаи са спаднали и в този момент има единствено по един-два спорадични случая, изясни той.

" Коронавирусът се видоизмени и подмлади и не са предпазени дребните деца, те не могат да бъдат и имунизирани, само " АстраЗенека " вършат тествания за деца от 4 години, няма тежки случаи, налагащи апаратно подкрепяне ", изясни още шефът на Пирогов.

На въпрос за какво се популяризира вирусът в България, той отговори, че е поради застаряващо население и липса на профилактика измежду популацията, както и поради това, че вирусът има прикрит интервал от 7 до 10 дни.

Той разяснява и френския вид на вируса, като изясни, че Европейска комисия желае 5% от пробите да се секвенират, с цел да се разбере каква е новата разновидност и въобще разновидностите.

С приоритет е първа фаза на имунизацията, добави шефът на " Пирогов ". Ако имунизацията на " Янсен " дойде скоро, по думите му тя може да заеме част от имунизацията с " АстраЗенека "  и групата имунизирани ще се разшири.

За новия 10-дневен локдаун Асен Балтов разяснява, че в Гърция и Сърбия има вечерен час и мерките в България са извънредно меки.

Той обаче не даде заричане, че ограниченията ще продължат 10 дни, само че прикани за прецизното им съблюдаване и заведения, за които има сигнали, да не работят макар възбраните.

Дали ще има четвърта вълна на ковид - тя ще е доста по-лека през октомври-ноември, в случай че през летния интервал се имунизират повече от 3 милиона от популацията, с цел да има групов имунитет.  " Това ще е наш вътрешен паспорт, че можем да живеем обикновено, както в България, по този начин и по света ", разяснява Балтов.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР